Каква е тази Къща?

Какво е Къщата?

Тази Къща е инициатива за включването на българското гражданско общество в общоевропейските граждански мрежи и развитието на активно европейско гражданство в България.

home

Засега къщата е само виртуална, като тази от картинката тук (признаваме авторските права на неизвестния й графичен дизайнер). Сигурни сме, че един ден тя ще съществува и като реално физическо пространство, от каквото българските граждани имат нужда.

Какво НЕ е Къщата?

attention signКъщата не е проект на Европейската Комисия, на Европейския Парламент, на Съвета на Европейския Съюз или на която и да било от структурите на Европейския Съюз, но е ангажирана в активен диалог с тях по въпросите на европейското гражданство  и подкрепя по принцип и с конкретни действия целите и инициативите на Програмата Европа за Гражданите.

eu_flag_europe_for_citizens_en

Защо е тази Къща?

Основният смисъл на Къщата е в създаването на независимо пространство за развитие на европейско гражданско мислене в България. Съвместното “обитаване” на тази Къща е начин да се провокира създаването и изпробването на иновативни и политически необвързани идеи за гражданско участие и да стимулира представителство на нови гледни точки относно правенето или съдържанието на публичните политики на национално и европейско ниво. Къщата развива хоризонтални контакти с подобни структури в другите страни членки с цел да подпомага обмяна на опит между гражданските организации и създаване на трансгранични общности за решаване на общи проблеми чрез застъпнически кампании, европейски граждански инициативи и т.н.

Това „виртуално“ пространство за генериране и оказване на публичен натиск за реално прилагане на формулираните идеи се стреми да спечели подкрепата и да успее да фокусира интереса и енергията на три важни групи:

  • Неформални граждански групи, които са активни по отношение към процеса на вземане на решения и имат потенциал за генериране на нови неконвенционални идеи.
  • Европейски партньори и организации, имащи сходни цели и потенциал за създаване на общоевропейски платформи за защитава и отстояване на цели и идеи, отвъд националния мащаб, но с позитивен ефект върху българския дневен ред.

Ако това ви е малко, вижте още:

Кои сме ние?

Малко История

и

Какво правим сега?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s