Кои сме ние?

cropped-cropped-cropped-proinfo-logo.jpgАрхитектурния план, изграждането на основите и грубия строеж на Къщата на Европейските граждани – България са дело на Фондация Проинфо. Предназначението на Къщата обаче, както подсказва и името й, е да служи на всички българи, които искат да участват активно в създаването и изпълването със съдържание на понятието “европейски гражданин”, както и да се ползват от правата си на граждани на Европа.

attention signВнимание! Да си “европейски гражданин” не изисква отказ от българско гражданство, поне не докато България продължава да е член на Европейския Съюз, а Съюза не предлага индивидуално гражданство. Що е то “европейски гражданин” виж тук.

FGUПо своя замисъл Къщата на Европейските граждани – България е пряко свързана с Форум Гражданско Участие –  независима платформа за общи действия на над 120 български неправителствени организации с цел засилване участието на гражданите и гражданските организации в процесите на вземане на важни политически решения на местно, национално   и подобряване на взаимодействието на неправителствения сектор с публичните власти. Къщата е един от начините организациите от Форума да участват активно и във формирането на политики на ниво ЕС.

Logo EN Къщата на Европейските граждани – България e част (впрочем първата част!) от международната верига на Европейската къща на гражданското общество.  Подобни “Къщи” вече съществуват или са в процес на изграждане в 20 страни от Европейския Съюз. Европейския архитект на мрежата от граждански къщи е ECAS, Европейската служба за гражданско действие, която координира инициативите на мрежата и подпомага реализирането на европейските граждански права в целия ЕС.

back  Backward Forward

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s